Hoe het begon

In 1997 startte de toenmalige schepen van sport, Ignace Vernieuwe met een nieuw initiatief in Mortsel-dorp. De vrijdagavond voor de jaarmarkt organiseerde hij een stratenloop rond de kerk van Mortsel-dorp. Jaar na jaar werd dit evenement, beter bekend als de “jaarmarktloop” een groter succes. De laatste edities liepen er zelfs meer dan 1000 lopers mee. Niet alleen lopers waren aanwezig maar ook vele supporters rond de kerk of gewoon op een stoel voor hun deur waar de lopers voorbij kwamen.

In 2013, na 17 edities, besliste het huidig stadsbestuur , om deze jaarmarktloop van Mortsel-dorp naar het stadsplein te verhuizen.

In Mortsel-dorp bleef men echter niet bij de pakken zitten en kwam er protest tegen de verhuis. Het protest ging over de teloorgang van het mooie van het initiatief : kinderen en volwassenen die door de straten van Mortsel lopen, bewoners die hun stoeltjes buiten zetten en de lopers aanmoedigen, de foorkramers en middenstanders die er een gelukte avond aan overhielden. Kortom : die traditie en ambiance in het hart van het dorp mochten niet verloren gaan. Uit protest tegen het afschaffen van de Stratenloop in 2013 liepen groepjes mensen vanaf begin september 2014 tot de datum van de stratenloop op vrijdag voor de jaarmarkt van 2014 elke dag het parcours. Op de protest-stratenloop op vrijdag voor de jaarmarkt in 2014 waren meer dan 200 lopers aanwezig. Het enthousiasme was zo groot dat sinds de protest-stratenloop in september 2014 tot vandaag elke week nog steeds op maandagavond om 18.00 uur groepjes mensen het parcours van de stratenloop door Mortsel-Dorp lopen. Ook supporters staan iedere maandag nog voor hun deur.

Wij zijn dan ook blij dat het huidig stadsbestuur zijn goedkeuring heeft gegeven om “De Ronde van Mortsel-dorp” te mogen organiseren. Een initiatief dat gegroeid is vanuit straatcomités, scholen, jeugdbewegingen, ouderenraad, middenstanders en gewoon individuen.